Savjeti za njegu dječjih zubi | Superdent Ordinacija

Neka njega zubi započne čim djetetu nikne prvi mliječni zubić.

Odaberite mekanu četkicu ravnih vlakana koja završavaju sva u istoj razini te male glave koja stane u sićušna dječja usta.

U početku nemojte koristiti pastu. Postavite četkicu lagano koso prema zubnom mesu i laganim pokretima četkajte, pazeći da ne preskočite ni jednu plohu i nijedan zub.Odmaknite prstom djetetove usnice i pogledajte jeste li dobro očetkali ili još postoje bjelkaste naslage na zubima.

Perite djetetu zube minimalno dva puta dnevno, a idealno je nakon svakog obroka, posebno ako već znate da lako dobije karijes. Nakon večernjeg pranja nikako ne dozvolite da dijete jede ili pije slatke napitke. Imajte na umu da su i voćni sokovi bez dodanog šećera ipak slatki i kiseli i time vrlo kariogeni, a o gaziranim i dodatno zaslađenim pićima da i ne govorimo!

Pokušajte dijete naučiti da žed utažuje vodom, a ako već pije slatka pića, neka mu ne budu stalno dostupna. Šećer iz pića je posebno dugo u kontaktu sa zubima ako dijete pije iz bočice pa ga treba što prije naviknuti da pije iz čaše. Dijete smije jesti slatkiše, ali ograničite uzimanje slatkog na jednom dnevno i vežite taj desert uz jedan glavni obrok nakon kojega djetetu temeljito operite zube.

Kada dijete nauči ispljunuti, uvedite paste s fluoridima. Do tad perite samo četkicom i vodom ili nekim dječjim pastama bez fluora.

Što prije počnite dovoditi dijete u ordinaciju dentalne medicine da se dijete nauči da je to normalno, korisno i da čak može biti i zabavno. Prvi posjet se nikako ne smije dogoditi tek kada se pojave problemi, već mora djetetu biti ugodno iskustvo.

Kontaktirajte nas

Facebook

Instagram