Oralna kirurgija | Superdent Ordinacija

Oralna kirurgija

Vađenje umnjaka

Donje osmice znaju biti različito položene, uglavnom su nagnute i nemaju mogućnost nicanja jer zapinju za zub ispred. Tako položene osmice nazivamo impaktiranim ili retiniranim i  potrebno ih je izvaditi jer mogu uzrokovati bolove i upale. Kako bi se izbjegle komplikacije kao što su bolovi, oticanje, formiranje karijesa na sedmicama, ortodontski problemi (zbijenost zubi) i razvoj cista, potrebno je izvaditi osmice.

Ukoliko su osmice iznikle, postupak vađenja isti je kao i za ostale zube. Retinirane i impaktirane osmice vade se postupkom koji se zove alveotomija, a taj postupak vrši oralni kirurg.

Gornje osmice se nalaze u kosti koja je znatno mekša od kosti donje čeljusti, stoga je postupak puno brži od vađenja donje osmice, a oporavak je puno brži i bezbolniji.

Apikotomija

Liječeni zubi često imaju u sebi nadogradnje koje nam onemogućuju pristup ponovnom liječenju ukoliko je punjenje inficirano, a na vrhu korijena je razvijen proces. Apikotomija je kirurški zahvat kojim se kroz kost pristupa vrhu liječenog zuba kako bi mu se odrezao vrhi uklonio nastali proces.

Apikotomija se vrši uglavnom na prednjim zubima i predkutnjacima, kojima je karakteristično da imaju gracilne korijene, te apikotomijom samo rate mogućnost nastanka vertikalne frakture.

Danas je postupak apikotomije više ne radi često, zbog nepredvidljivosti samog postupka i mogućih komlipacija kao što su vertikana fraktura i gubitak kosti, već se preporuča vađenje takvog zuba i ugradnja implantata.

Socket preservation (preservacija alveole)

Nakon vađenja zuba potrebno je spriječiti gubitak kosti. Naime, prilikom vađenja zuba, kost gubi svoju glavnu ulogu- potporu zuba. Kako bi se smanjio gubitak kosti, na mjesto izvađenog zuba potrebno je ugraditi umjetnu kost. Osim umjetne kosti, postavljamo i PRGF membranu dobivenu iz pacijentove krvi. To je membrana dobivena centifugiranjem krvi kojom se odvaja trobocitna frakcija bogata faktorima rasta.

Trobociti su stanice zadužene za zgrušavanje krvi i poticanje okolnih stanica tkiva na formiranje ugruška, koji je osnovna forma za zacijeljivanje rane. Uz PRGF metodu ubrzan je i efikasniji sam proces zacijeljivanja.

Željko Zubović, dr.med.dent

Bruno Biondić, dr.med.dent

Ivica Zubović, dr.med.dent

Podijelite naš sadržaj s osmijehom

Pošaljite nam upit i naši doktori odgovorit će u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas

Facebook

Instagram