Endodoncija | Superdent Ordinacija

Endodoncija

Infekcija zubnog živca (pulpe)

Uznapredovali karijes širi se prema središtu zuba, unutar kojeg se nalazi kompleks krvnih žila i živaca, koji se naziva zubna pulpa ili narodno živac. Kada se bakterije koje se nalaze u karijesu prošire u zubnu pulpu, nastaje intenzivna bol. Zub je potrebno tretirati što ranije kako bi uklonili bol i zaustavili širenje infekcije u zubu. Takav tretman nazivamo endodocija, a cilj mu je očistiti zub od bakterija i napuniti korijenske kanale umjetnom masom,kako bismo zaustavili širenje infekcije prema kosti i formiranju apscesa, gangrene ili ciste. Na taj način moguće je sačuvati zub.

Svrha i mogućnosti endodoncije

Zub u središtu ima pulpu koja je sačinjena od krvnih žila i živaca. Pulpa se proteže do vrha korijena i ukoliko se inficira bakterijama iz karijesa, moguće je širenje upale prema kosti. Unutar kosti iznad zuba može se formirati apsces, cista ili granulom. Kako bismo uklonili mogućnost nastanka ovakvih problema, potrebno je endodontski tretirati zub. To znači da je potrebno intrumentirati korijenske kanale i napuniti ih umjetnim materijalom. Zubi mogu imati najmanje jedan, a najviše četiri kanala.

Simptomi i posljedice (vrste boli i alopecija)

Nesanirana upala zubne pulpe može uzrokovati bolove koji se ponekad šire po čeljusti, zadah iz usta, gnojenje, oticanje i gubitak kose (alopecija areata). Alopecija areata su okrugla područja gubitka kose bez dlaka, koja mogu biti posljedica infekcije zuba. Nakon saniranja zuba nastale posljedice se povlaće ukoliko je liječenje uspješno izvršeno.

Što nakon liječenja (nadogradnja)

Liječeni zubi uglavnom imaju velike ispune (plombe). Stoga je nakon liječenja zub potrebno pravilno opskrbiti zub kako nebi došlo do loma zuba.

U područje korijenskog kanala postavlja se kolčić koji se satoji od vlakana koja harmonično prijenose sile duž cijelog korijena zuba. Nakon izrade nadogradnje preporučljivo je na takvom zubu napraviti krunicu ukoliko nedostaje velika količina zuba.

Regeneracija nakon liječenja kanala

Ciste, apscesi i granulomi se mogu povući ukoliko je endodonski tretman uspješno izveden. Potrebno je raditi rtg snimke šest mjeseci nakon saniranja takvih zubi i ukoliko se procesi smanjuju proglašavamo nastanak regeneracije.

Uklanjanjem bakterija iz korijenskog kanala omogućujemo imunološkom sustavu da pregradi cistu, apsces ili granulom.

Traume zubi (fraktura zuba)

Nakon oštećenja zuba potrebno je što prije potražiti pomoć stomatologa. Zub može biti izbijen, djelomično ili potpuno frakturiran. Kod fraktura potrebni je procijeniti koliko je duboko nastala fraktura i kako je najbolje sanirati nastalu štetu.

Izbijeni zub ne smije se dirati za korijen zuba kako ne bismo oštetili parodontna vlakna. Zub treba primiti za krunu i pokušati vratiti u ranu ili ostaviti u slini u ustima. Nikako se ne smije zub zamatati u maramicu ili ostaviti da dehidrira.

Željko Zubović, dr.med.dent

Bruno Biondić, dr.med.dent

Ivica Zubović, dr.med.dent

Podijelite naš sadržaj s osmijehom

Pošaljite nam upit i naši doktori odgovorit će u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas

Facebook

Instagram