Parodontologija | Superdent Ordinacija

Parodontologija

Cilj pranja zubi je ukloniti naslage hrane koje su se formirale oko zubi. Ako se zubi ne operu, dolazi do formiranja plaka, što je nakupina bakterija koja se hrani ostacima hrane.

Plak naliježe na zubno meso (gingiva). Reakcija organizma na bakterije je pojačani kapilarni krvotok u cilju otpuštanja imunoloških komponenti koje bi mogle uništiti bakterije.

Nažalost te imunološke komponente uglavnom su štetnije za zubno meso i oklonu kost, a nisu učinkovite protiv plaka i kamenca. Posljedica takve imunološke reakcije su povlačenje kosti oko zubi ukoliko se na vrijeme ne ukloni kamenac.

Često paodontitis nazivamo šuljajućom bolesti, jer uglavnom nema prepoznatljive simptome. Simptomi parodontitisa se javljaju uglavom u uznapredovaloj fazi bolesti.

Simptomi parodontitisa

 • Zadah
 • Krvarenje zudnog mesa
 • Bol
 • Gnoj
 • Pomičnost zubi
 • Oticanje gingive
 • Crvenilo gingive

Predispozicije za parodontitis

 • Pušenje
 • Genetika
 • Loša higijena
 • Loša prehrana (siromašna C vitaminima)
 • Trudnoća
 • Dijabetes

Površina zubnog mesa veličinom odgovara povšini dlana. Stoga ako ne biste ignorirali veliku opeklinu na dlanu, nemojte ignorirati niti parodontitis.

Paradontološke bolesti

Gingivitis

Gingivitis je prva faza parodontalne bolesti, gdje se upala nalazi samo na području gingive. Upala se još nije proširila na kost oko zubi. Gingivitis je faza koju je najlakše uspješno tretirati, a prognoza liječenja je dobra. Terapija gingivitisa je čišćenje kamenca i pjeskarenje te ispiranje antisepticima. Ukoliko se gingivitis ne prepozna na vrijeme, bolest će prerasti u parodontits.

Agresivni parodontitis

Bolest koja se najčešće javlja kod mlađe populacije, a glavni uzročnik bolest su agresivne bakterije, koje se ne mogu eliminirati samo čišćenjem kamenca, već je u terapiju potrebno uključiti i antiseptike i antibiotike.

Nakon završetka terapije obavezno je nakon mjesec dana napravitit kontrolu.

Kronični parodontitis

Kronični parodontitis karakterističan je za srednju i stariju životnu dob. Bolest uglavnom nema nekih značajnih simptoma, a posljedica je neučinkovite higijene, te neredovitog čišćenja kamenca. Pacijenti su često prekasno svjesni svoje bolesti.

Uznapredovali parodontitis zahtijeva puno veći angažman doktora i pacijenta. Cilj terapije je zaustaviti daljnje širenje upale kosti oko zuba. Nakon uspješne terapije dolazi dolazi do smanjenja džepova i pomičnosti zubi. Džepovi koji su dublji od 6 mm imaju uglavnom nepovoljnu prognozu.

Posljedica nesaniranog parodontitisa su pomični zubi oko kojih se nakuplja mnogo hrane. Između prednjih zubi kod parodontitisa često nastaju razmaci (dijasteme).

Parodontološka terapija

Već se na rtg snimci svih zubi može vidjeti ima li netko parodontitis i koliko je uznapredovao. Tijek terapije ovisi o stanju parodonta, a cilj svake parodonte terapije je ukloniti zubni kamenac, reducirati broj bakterija u ustima, omogućiti pacijentu normalnu higijenu, što znači promjeniti ispune ako su neadekvatni tj. imaju prevjese.

Kamenac se uklanja ultrazvučnim aparatom i pjeskarenjem. Pjeskara koju koristimo sadrži molekulu glicin koja reducira i do 90% bakterijološke flore, niskoabrazivna je, ne oštećuje zubna tkiva ni zubne nadomjestke za razliku od uobičajeno korištene sode bikarbone.

Prilikom pregleda procjenjujemo je li potrebno čišćenje kamenca i kojim tempom terapija mora ići. U terapiji parodontitisa koristimo antiseptike ( klorheksidin diglukonat 0,2 %) Kod uznapredovalog stadija kroničnog parodontitisa i obavezno u terapiji agresivnog, potrebno je posegnuti i za antibioticima s ciljem smanjenja broja nepoželjnih bakterija u ustima.

Pacijent koji je prošao parodontnu terapiju obvezan je biti u stalno kontroli, kako se stanje na bi pogoršalo.

Regenerativna parodontologija

Regenerativna stomatologija pomaknula je granice u mogućnostima parodontne terapije. Dosada je terapija parodontitisa bila uglavnom čišćenje korijena zuba kako bi se formirala glatka površina na kojoj se više ne bi trebao formirati kamenac. Danas je, uz pomoć regenerativne parodontologije, moguće je sanirati džepove i koštane defekte pomoću umjetne kosti. Prva faza terapije je uklanjanje kamenca i dovođenje pacijenta u stabilno stanje, tek tada je moguće primjeniti regenerativni zahvat u cilju daljnjeg smanjenja dubine džepa.

Bitno je znati da regenerativna parodontologija raspolaže s velikim brojem biokompatibilnih materijala i PRGF-om, no važno je poštovati indikacij, jer regenerativna parodontologija nije svemoguća.

Sistemske bolesti i parodontitis

Bakterije koje se nalaze u zubnom kamencu neprestano ulaze u krve žile u zubnom mesu i tako nastavljaju svoj put unutar krvotoka. U organizua se bakterije mogu vezati za oštećene organe (kao što su npr. umjetni zalisci, bubrezi, zglobovi itd.). Kada se bakterije usidre na već oštećeni organ, znatno pridonose pogoršanju stanja.

Dokazana je i povezanost paodontitisa s dijabetesom i nastankom aterosklerotskih promjena na krvnim žilama. Parodontitis u trudnoći može doprinijeti preranom porodu ili čak spontanom pobačaju.

Periimplantitis

Ukoliko se pacijent neadekvatno brine o implantatima, što znači neredovita i slaba svakodnevna higijena, ali isto tako i neučestalo posjećivanje stomatologa. Svaki pacijent koji ima implantat obvezan je redovito posjećivati stomaloga kako bi se podvrgnuo profesionalnom čišćenju. Čišćenjem kamenca uklanjaju se kolonije bakterija koje su odgovorne za upalu gingive. Ako se na vrijeme ne prepozna upala gingive oko implantata tada će se razviti upala koja će zahtjevat veći angažman doktora i pacijenta. Terapija perimplantitisa je čišćenje kamenca uz kombinaciju antibiotika i antiseptika, kako bi se smanjio broj agresivnih bakterija, koje su i glavni uzročnik problema.

Redovne kontrole najbolje su i najučinkovitije sredstvo u sprječavanju parodontoloških problema zubi i implantata.

Željko Zubović, dr.med.dent

Bruno Biondić, dr.med.dent

Ivica Zubović, dr.med.dent

Podijelite naš sadržaj s osmijehom

Pošaljite nam upit i naši doktori odgovorit će u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas

Facebook

Instagram