Dječja stomatologija | Superdent Ordinacija

Dječja stomatologija

Dječja stomatologija ili pedodoncija je poseban dio stomatologije, ne po dijelu usne šupljine kojeg proučava i liječi, već ju takvom čine pacijenti. Naime, djeca zahtijevaju poseban tretman, ne samo po metodama koje primjenjujemo liječeći ih, već i po pristupu.

Ponekad je najteže pridobiti dijete za suradnju i potrebno je nekoliko termina samo da otvori usta, ali treba naći pravi način komunikacije i roditelji i terapeut se moraju oboružati strpljenjem. Najvažniji nam je cilj da nam svako dijete postane pacijent koji, ne samo da se ne boji stomatologa, već se veseli svakom posjetu našoj ordinaciji. To nam je ujedno i najveće zadovoljstvo jer otvara put da najmodernijim i najboljim postupcima da u postpunosti očuvamo dječje zube zdravima.

Najteže je pridobiti povjerenje malog pacijenta i najlakše ga izgubiti. Nama najčešće dolaze djeca naših pacijenata i to shvaćamo kao veliki kompliment, ali i ogromnu odgovornost. Smatramo da uz današnje spoznaje iz dentalne medicine, uz sve nam dostupne metode prevencije karijesa i upala zubnog mesa te uz ogroman trud u edukaciji, motivaciji, remotivaciji i neprestanoj brizi o malenima, dijete koje nam počne dolaziti dovoljno rano, ne smije nikad u životu dobiti karijes!

Pod ‘dovoljno rano’ mislimo najkasnije doba kad niknu svi mliječni zubi, dakle, otprilike kad dijete navrši 2 godine. To je ‘dovoljno rano’ samo u slučaju kad smo roditelje educirali o postupcima koje moraju provoditi čim zubi počnu rasti. Idealno je da djeca počinju dolaziti u ordinaciju dok još nemaju nikakav problem jer tako mogu stjecati pozitivna iskustva i upoznati naš tim te steći povjerenje.

Najčešći problem kod djece je, naravno, karijes. Danas postoje metode s kojima se individualno procijenjuje zašto je neko dijete toliko sklono karijesu i uklanja se upravo taj razlog. Djeci redovito čistimo naslage na zubima (plak), učimo ih kako i čime to mogu sami što kvalitetnije činiti.

Vrlo je važno znati da i načinom prehrane možemo utjecati na razvoj karijesa. Npr, slatkiše, za koje znamo da puno pridonose razvoju karijesa, treba djeci vremenski vezati uz obrok nakon kojega se temeljito peru zubi. Također valja izbjegavati učestalo unošenje slatkih pića jer na taj način u ustima neprestano spuštamo pH i stvaramo pogodan milje za nastanak karijesa.

Treba imati na umu da je iznimno važno očuvati mliječne zube zdravima jer oni su bitni za djetetovu normalnu ishranu, ali i za pravilan rast trajnih zubi. Tako prerani gubitak mliječnih zubi uzrokuje nepravilnosti u postavu trajnih zubi te je potrebno uvesti terapiju ortodontskim aparatićem. Osim toga, dijete koje je naučilo kako se treba pravilno njegovati mliječne zube, prenijeti će naučeno i na trajne zube i imati više šanse da i trajne zube sačuva od karijesa i parodontitisa.

Drugi čest problem kod dijece su traumatske ozljede zubi. Ukoliko se dogodi da dijete izbije zub, najvažnije je hitno reagirati (doći k nama za manje od sat vremena). Ako nas dovoljno rano nazovete, savjetovat ćemo Vas što da učinite sa zubom i organizirati vrijeme da Vas hitno primimo jer je moguće takav zub vratiti natrag na njegovo mjesto s velikom mogućnošću njegova očuvanja.

Jeste li znali?

  • da je fluor koji se koristi u prevenciji karijesa učinkovit samo ako se primjenjuje na površinu zuba te da se više ni trudnicama ni djeci ne daju tabletice fluora? Više pročitajte ovdje.

Željko Zubović, dr.med.dent

Bruno Biondić, dr.med.dent

Ivica Zubović, dr.med.dent

Podijelite naš sadržaj s osmijehom

Pošaljite nam upit i naši doktori odgovorit će u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas

Facebook

Instagram