Krunice | Superdent Ordinacija

Krunice

Krunicama vraćamo prirodan izgled i funkciju zubima koji su jako oštećeni karijesom, traumom ili nekim stomatološkim zahvatom
(liječenje zuba, npr. zahtijeva da se odstrani dosta tkiva iz unutrašnjosti zuba).

Cirkon-keramička krunica

Cirkon-keramički nadomjestci su oni koji se sastoje od cirkonske osnove (armature) izrađene CAD-CAM tehnologijom na koju se onda u slojevima nanosi keramika.

Cirkon je materijal visoke čvrtoće i napravio je prekretnicu u estetskoj stomatologiji jer nam je omogućio da izbacimo metal iz velikih mostnih konstrukcija te nam osigurao vrhunsku estetiku. Današnji cirkoni dolaze u različitim nijansama boje i stupnjevima propuštanja svjetlosti pa je mogućnost imitacije prirodnog zuba u svakom pogledu neizmjerna.

Potpuno keramička krunica

Izrađena je najčešće ili metodom prešanja ili, u zadnje vrijeme dominantnom, metodom frezanja pomoću CAD-CAM tehnologije (Emax).

Estetski je izvrsna i jedina ima mogućnost stvaranja sveze s kompozitnim cementom pomoću kojeg se pričvršćuje za zub pa tako sa zubom tvori jedan monoblok. Međutim, cementiranje zahtijeva vrlo stroge uvjete i, ukoliko oni u datom slučaju nisu zadovoljeni, krunica neće biti napravljena lege artis.

Monolitna cirkonska krunica

Izrađuje se od punog cirkona CAD-CAMom iz odabranog cirkonskog bloka određene boje i translucencije koji se zatim boja kako bi se što vjernije imitirao prirodni zub.

Zbog visoke čvrstoće indiciran je kod velikih žvačnih sila na zubima te smanjenog prostora među zubima. Preparacija zuba potrebna za ovakvu krunicu je minimalizirana jer ne zahtijeva veliku debljinu.

Metal-keramička krunica

Metal-keramička krunica se smatra zlatnim standardom u fiksnoj dentalnoj protetici.  Nedostaci su joj bili vidljivost tamnih rubova uz zubno meso, ograničena estetika i mogućnost razvoja alergijske reakcije na neke sastojke metalne legure.

Današnjim metodama brušenja i usavršavanjem svojstava legura, ti su problemi svedeni na minimum. Ipak, postoje moderniji materijali sa superiornijom estetikom i biokompatibilnošću.

Željko Zubović, dr.med.dent

Bruno Biondić, dr.med.dent

Ivica Zubović, dr.med.dent

Podijelite naš sadržaj s osmijehom

Pošaljite nam upit i naši doktori odgovorit će u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas

Facebook

Instagram