Artikulator/virtualni artikulator | Superdent Ordinacija

Artikulator/virtualni artikulator

Artikulatori su naprave u koje se postavljaju modeli na kojima se izrađuju zubi, a služe za oponašanje kretnji zgloba. Zglob ima mogućnost pomicanja donje čeljusti u lijevo i desno, te naprijed i straga. Svaki zglob ima svoje putanje po kojima se kreće. Te putanje su karakterizirane različitim kutovim, tj. nagibima.

Budući da su nagib zubnih kvržica i nagib zgloba kod prirodnih zubi usklađeni, zadatak nam je oponašati postojeće stanje. Na taj način se izrađuju krunice i mostovi koji su maksimalno individualizirani u zagrizu i postraničnim kretnjama, te ih na taj način pacijent i odlično prihvaća.

Osim što se artikulatori koriste za izradu jedne krunice na zubu ili implantatu, artikulatori se koriste i kod rekonstrukcija zagriza, podizanja zagriza i bruksizma (škrgutanje zubima u snu).

Artikulaori su mehaničke naprave, no današnja 3D tehnologija koristi ih i u virtualnom obliku prilikom trodimenzionalnog dizajniranja budućih zubi. Na taj način tehničar može precizno izdizajnirati sve dijelove zuba vezane za okluziju vrlo precizno i individulizirano.

Željko Zubović, dr.med.dent

Bruno Biondić, dr.med.dent

Ivica Zubović, dr.med.dent

Podijelite naš sadržaj s osmijehom

Pošaljite nam upit i naši doktori odgovorit će u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas

Facebook

Instagram